dogcatrabbitferretmouseparrotbirdfishturtlelizard
Всичко за птиците Клетки Малки клетки Средно големи клетки Големи клетки, волиери Аксесоари за клетка и играчки Храни Храни за вълнисти папагалчета Храни за канарчета, финки Храни за малки папагали Храни за средни папагали Храни за големи папагали Храни за новоизлюпени птици Храни за насекомоядни птици Храни за плодоядни и нектароядни Храни за амазонски средни папагали Храни за амазонски големи папагали Храни за африкански средни папагали Храни за африкански големи папагали Храни за австралийски дългоопашати Храни за австралийски големи Храни за лори Мека храна Яйчна храна Витамини, крекери, добавки Външна къщичка


parrot nutrition adviceХранене на папагал

Ако искате Вашият папагал да живее дълго и щастливо, е важно да го храните здравословно. Много папагали умират твърде рано или се разболяват, защото не се хранят правилно.

Папагалите трябва да получават разнообразна храна. Семената не могат да бъдат единствената им храна. Съдържат твърде много мазнини, недостатъчно протеини, и почти никакви витамини. Не бива повече от 50% от храната на папагала да се състои от семена.

Давайте им храна със семена два пъти дневно - по време на основните хранения.

За допълнително хранене експериментирайте с различни нови лакомства - може да им се дава здравословна човешка храна - пълнозърнести закуски, гевречета, бисквити, паста, хляб.

Нужно е време и насърчение - повечето папагали се научават да ядат млечни и птичи продукти. Опитвайте да поднесете на папагала ниско-маслено сирене, кисело мляко, пилешки месо. Избягвайте мазни храни. Никога не давайте авокадо - токсично е за птиците.

Бобовите храни, зеленчуците и плодовете са полезна храна за всички птици. Може да отнеме време на пернатото ви приятелче да свикне с нова храна, но е добре за здравето му ако в менюто се внесе разнообразие.

Въвеждайте промените бавно. Предлагайте на папагала по малко прясна храна два пъти дневно, около час след основното хранене. Не я оставяйте в клетката за повече от час - става непривлекателна и се развиват бактерии.

Добра идея е да храните птицата два пъти дневно. Тя огладнява между храненията - така ще имате по-активна игрива птица. Освен това е по-вероятно гладната птица да опита нова храна. Това е начин да следите колко яде птицата. Ако консумацията на храна намалее, значи птицата не се храни добре.

Изключение правят болни птици, гнездящи или грижещи се за пиленца - те трябва да имат винаги храна на разположение.

Ако птицата не харесва нова храна, опитайте да и я поднесете топла, или да сварите зеленчуците. Отнема известно време, докато откриете какво ще се хареса на вашия папагал. Папагалите често приемат нова храна, когато я получат на ново място - извън клетката.

Ключът към правилното хранене е водата. Тя трябва да е прясна, да се сменя ежедневно, всички съдове за вода да са чисти. Дезинфекцирайте ги ежеседмично. Ако използвате дезинфектант, уверете се че е измит напълно.

Добра идея е да добавяте по някоя капка мултивитамин към водата на папагала, ако той не приема достатъчно пресни плодове и зеленчуци.

Папагалите са прекрасни, обичливи, весели и много общителни домашни любимци.
Правилното им хранене допринася да се радват на пълноценен щастлив живот.

 

Специализирани храни за различните видове папагали - създадени от орнитолозите на парка Лоро в Тенерифе, които се грижат за най-богатата колекция от папагали в света можете да намерите тук >>

В клетката на папагала винаги трябва да има пясък - те се нуждаят от пясък, за да усвояват по-добре храната си.

Пясък за птици, дезинфекциран при 1100 градуса Целзий ще намерите тук >>

 

<< обратно

Какво трябва да знаем преди да купим птица?

Децата ми искат птичка!

Как да изберем клетка за птица?

Докога ще вдига шум тази птица?

Как да почистим и дезинфекцираме клетка за птици?

С какво да храня птицата, за да е здрава?

Съвети за хранене на папагал

Как да си направим къща за птици?

Клетки и поставки за клетки

Как да се грижим за здравето на папагала.

Африкански сив папагал - информация и грижи.

Почистване на вана за птици

Как да пътуваме с птица

Трениране с кликер

 


Design Melia Ltd ***** All Rights Reserved